Kassenbouw

"Kwalitatief hoogwaardige kassen op specificatie"

Kassen werden van origine vaak gebruikt voor het onderhouden van planten en dieren die een wat kouder klimaat niet kunnen overleven. In Nederland staan kassen vooral bekend om de toepassing in grootschalige glastuinbouw, waarbij planten gekweekt worden voor handelsdoeleinden.

Sinds de jaren 60 is Hobo één van de meest ervaren bedrijven als het de bouw van kwalitatief hoog-waardige kasconstructies betreft. In 1963 bouwde Dick Hobo zijn eerste kweekkas. Dit bouwwerk bestaat nog steeds, maar heeft bij lange niet de afmetingen van recenter gerealiseerde kweekkassen.

"IJzersterk, steengoed en glashelder!"

Naast kweekkassen bouwt Hobo ook maatwerkkassen, die op basis van functie en gebruik geheel op specificatie voor een klant ontworpen en gerealiseerd worden. Dit met het oog op bruikbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. Kruisbestuiving tussen vakgebieden als bouw en glastuinbouw dragen daarin bij aan een kwalitatief goed en technisch betrouwbaar resultaat.

Hobo vertaalt klantwensen hiertoe naar bouwtechnische vereisten conform bouwbesluit en beschikt zelf over de nodige certificering (TüV) om zo nodig staalconstructies volgens CE / EN-1090 te mogen produceren en bewerken (Executieklasse 2). Daarnaast werk Hobo als hoofdaannemer ook samen met gecertificeerde leveranciers (o.a. andere staalbouwers) om de kwaliteit en technische vereisten ten aanzien van vervaardiging van constructies en systemen te borgen.

Projecten

Kaswoning Lent

Aan de Goethestraat te Lent heeft Hobo voor een particuliere opdrachtgever een kas of oranjerie gerealiseerd, die gedeeltelijk tegen, maar ook over de woning heen gebouwd is. Door de oriëntatie en uitvoeringswijze van de kas, functioneert dit object als een soort klimaatbuffer of bescherming van het woonhuis zelf.

De KASerne

In de Willemspoort te ’s-Hertogenbosch, in één van de voormalige kazernegebouwen, is Hotel – Restaurant De KASerne gehuisvest. Voor deze bijzondere horecagelegenheid had men een eyecatcher met allure in gedachten.

Heikantsehoeve

Aan de Heikantsehoeve in Berlicum mocht Hobo in 2014 een orangerie realiseren voor het in Berlicum gevestigde Bouwbedrijf Van Steenbergen. Deze luxe kas vormt een bijzondere aanvulling op de stijlvol ontworpen woonboerderij door Maas Architecten Lochem en Zeist..

Hoog-broek

Deze ecologisch verantwoorde kas is het resultaat van een duurzame en integrale ontwerp gedachte. Diverse functies komen op doordachte wijze samen in praktijk. Enerzijds dient de orangerie als kweekruimte voor streekproducten en maakt daarbij deel uit van de activiteiten en dagbesteding van cliënten. Anderzijds vormt de kas ook een vitrine en klimaatbuffer voor de daarbinnen gelegen groepsruimte, welke als het ware in de kas “geschoven” ligt.

Gruyterfabriek

In de oude Gruyterfabriek te ’s-Hertogenbosch mocht Hobo in 2008 dit glazen paviljoen realiseren in opdracht van Sijmens Bouw. Een en ander naar een ontwerp van Bröring Architectuur, ten behoeve van de herbestemming van een oude fabrieksruimte naar kantoorfunctie.

CHIBB

Aan de Corydastraat op Heijplaat Rotterdam mocht Hobo in 2013 een wintertuin / orangerie bouwen voor het CHIBB*, van Hogeschool Rotterdam / SUS Ateliers. Dit concept house wordt ook werkelijk bewoond door Helly Scholten en haar gezin en zal voor een periode van circa 4 jaar te zien zijn.

BloQ

BloQ is een vrijwel uniek totaalconcept voor een sfeervolle en multifunctionele tuinbeleving met een duurzaam tintje. Dit concept is ontstaan vanuit de ontwerpwens om een zo vierkant mogelijke “kas” ofwel glazen tuinkamer te realiseren voor een stijlvolle tuinbeleving, “Fair & Square”.