Uitgelichte afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding

Kaswoning Lent

Aan de Goethestraat te Lent heeft Hobo voor een particuliere opdrachtgever een kas of oranjerie gerealiseerd, die gedeeltelijk tegen, maar ook over de woning heen gebouwd is. Door de oriëntatie en uitvoeringswijze van de kas, functioneert dit object als een soort klimaatbuffer of bescherming van het woonhuis zelf. De kas overspant een drietal verdiepingen en is grotendeels opgebouwd uit staal, aluminium en gehard of gelaagd glas. Via een verzinkt stalen wenteltrap is iedere verdieping bereikbaar vanuit de binnentuin, en andersom. Door noodzakelijke constructies slim te positioneren en vorm te geven is tevens voorzien in oplossingen die functionaliteiten van het kassysteem op een zo minimalistisch mogelijke wijze vervullen. Voor de luchtverversing en klimaatregeling wordt gebruik gemaakt van zowel passieve als actieve ventilatie. Dit gebeurt door middel van te openen (dubbele) draaideuren, een grote schuifdeur op de bovenverdieping, handbediende gehard glazen lamellenroosters en ook een geautomatiseerde dubbele nokluchting, welke klimaatafhankelijk gestuurd kan worden. De oranjerie vormt niet alleen een extra huid om de woning, tevens wordt voorzien in de opwekking van duurzame energie. Voor het opwekken van elektriciteit liggen op het dak 2x 8 zonnepanelen in een Oost-West-opstelling gemonteerd, met gezamenlijk piekvermogen van ca. 4.640 Wp. Daarnaast heeft de klant heat-pipes geïnstalleerd achter de zuidgevel. Daarbij wordt doormiddel van vacuümbuis-collectoren het “water” van het CV-systeem verwarmd, dat die warmte overdraagt aan een geïsoleerd buffervat met tapwater. Gedurende de nacht kan daar dan het overdag verwarmde tapwater uit afgenomen worden. Getekend:        ir. Joop Bensdorp / Ruimte voor Leven www.ruimtevoorleven.nl Adres t.b.v. kaartje:      Goethestraat 22, 6663 CH te Lent

Waar te vinden?


Vergelijkbare projecten

De KASerne

In de Willemspoort te ’s-Hertogenbosch, in één van de voormalige kazernegebouwen, is Hotel – Restaurant De KASerne gehuisvest. Voor deze bijzondere horecagelegenheid had men een eyecatcher met allure in gedachten.

Heikantsehoeve

Aan de Heikantsehoeve in Berlicum mocht Hobo in 2014 een orangerie realiseren voor het in Berlicum gevestigde Bouwbedrijf Van Steenbergen. Deze luxe kas vormt een bijzondere aanvulling op de stijlvol ontworpen woonboerderij door Maas Architecten Lochem en Zeist..

Hoog-broek

Deze ecologisch verantwoorde kas is het resultaat van een duurzame en integrale ontwerp gedachte. Diverse functies komen op doordachte wijze samen in praktijk. Enerzijds dient de orangerie als kweekruimte voor streekproducten en maakt daarbij deel uit van de activiteiten en dagbesteding van cliënten. Anderzijds vormt de kas ook een vitrine en klimaatbuffer voor de daarbinnen gelegen groepsruimte, welke als het ware in de kas “geschoven” ligt.

Gruyterfabriek

In de oude Gruyterfabriek te ’s-Hertogenbosch mocht Hobo in 2008 dit glazen paviljoen realiseren in opdracht van Sijmens Bouw. Een en ander naar een ontwerp van Bröring Architectuur, ten behoeve van de herbestemming van een oude fabrieksruimte naar kantoorfunctie.

CHIBB

Aan de Corydastraat op Heijplaat Rotterdam mocht Hobo in 2013 een wintertuin / orangerie bouwen voor het CHIBB*, van Hogeschool Rotterdam / SUS Ateliers. Dit concept house wordt ook werkelijk bewoond door Helly Scholten en haar gezin en zal voor een periode van circa 4 jaar te zien zijn.

BloQ

BloQ is een vrijwel uniek totaalconcept voor een sfeervolle en multifunctionele tuinbeleving met een duurzaam tintje. Dit concept is ontstaan vanuit de ontwerpwens om een zo vierkant mogelijke “kas” ofwel glazen tuinkamer te realiseren voor een stijlvolle tuinbeleving, “Fair & Square”.