Uitgelichte afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding

Hoog-broek

Deze ecologisch verantwoorde kas is het resultaat van een duurzame en integrale ontwerp gedachte. Diverse functies komen op doordachte wijze samen in praktijk. Enerzijds dient de orangerie als kweekruimte voor streekproducten en maakt daarbij deel uit van de activiteiten en dagbesteding van cliënten. Anderzijds vormt de kas ook een vitrine en klimaatbuffer voor de daarbinnen gelegen groepsruimte, welke als het ware in de kas “geschoven” ligt. Dit kassysteem is op maat gemaakt, naar wensen en eisen van klant en architect, waarbij ook in het materiaalgebruik gekeken is naar optimalisatie in materiaalgebruik en toepassing van ecologisch verantwoorde producten. De houten spanten zijn opgebouwd uit FSC-hout, in vuren constructiehout, met daartegen Frans Okoume garantieplex. Dat plaathout is uit 3 verschillende basisformaten platen cnc-gestuurd gezaagd t.b.v. minimaal zaagverlies en het als bouwpakket maken van de spanten. In het dek zijn 40 stuks BIPV-modulen geplaatst, welke op maat gemaakt zijn om in het deksysteem te kunnen passen. In totaal leveren die geïntegreerde zonnepanelen ca. 4.800 Wp. Naast opwekken van energie beperken de zonnecellen plaatselijk de directe instraling in de kas. Voor het verder beperken van instraling is een scherminstallatie op maat gemaakt, welke over de houten spanten onder het glas rolt. Hiermee wordt voorkomen dat de kas in de zomer ondraaglijk snel opwarmt. Voor het beheersen van het binnenklimaat is tevens een tweezijdig luchtraam toegepast, dat door middel van een geautomatiseerde klimaatcomputer aangestuurd wordt.
Getekend: KWSA Architecten Ingenieurs . www.KWSA.nl Opdrachtgever: Zorgboerderij Hoog-Broek . www.HoogBroek.nl

Waar te vinden?


Vergelijkbare projecten

Kaswoning Lent

Aan de Goethestraat te Lent heeft Hobo voor een particuliere opdrachtgever een kas of oranjerie gerealiseerd, die gedeeltelijk tegen, maar ook over de woning heen gebouwd is. Door de oriëntatie en uitvoeringswijze van de kas, functioneert dit object als een soort klimaatbuffer of bescherming van het woonhuis zelf.

De KASerne

In de Willemspoort te ’s-Hertogenbosch, in één van de voormalige kazernegebouwen, is Hotel – Restaurant De KASerne gehuisvest. Voor deze bijzondere horecagelegenheid had men een eyecatcher met allure in gedachten.

Heikantsehoeve

Aan de Heikantsehoeve in Berlicum mocht Hobo in 2014 een orangerie realiseren voor het in Berlicum gevestigde Bouwbedrijf Van Steenbergen. Deze luxe kas vormt een bijzondere aanvulling op de stijlvol ontworpen woonboerderij door Maas Architecten Lochem en Zeist..

Gruyterfabriek

In de oude Gruyterfabriek te ’s-Hertogenbosch mocht Hobo in 2008 dit glazen paviljoen realiseren in opdracht van Sijmens Bouw. Een en ander naar een ontwerp van Bröring Architectuur, ten behoeve van de herbestemming van een oude fabrieksruimte naar kantoorfunctie.

CHIBB

Aan de Corydastraat op Heijplaat Rotterdam mocht Hobo in 2013 een wintertuin / orangerie bouwen voor het CHIBB*, van Hogeschool Rotterdam / SUS Ateliers. Dit concept house wordt ook werkelijk bewoond door Helly Scholten en haar gezin en zal voor een periode van circa 4 jaar te zien zijn.

BloQ

BloQ is een vrijwel uniek totaalconcept voor een sfeervolle en multifunctionele tuinbeleving met een duurzaam tintje. Dit concept is ontstaan vanuit de ontwerpwens om een zo vierkant mogelijke “kas” ofwel glazen tuinkamer te realiseren voor een stijlvolle tuinbeleving, “Fair & Square”.