Uitgelichte afbeelding

CHIBB

Aan de Corydastraat op Heijplaat Rotterdam mocht Hobo in 2013 een wintertuin / orangerie bouwen voor het CHIBB*, van Hogeschool Rotterdam / SUS Ateliers. Dit concept house wordt ook werkelijk bewoond door Helly Scholten en haar gezin en zal voor een periode van circa 4 jaar te zien zijn. *CHIBB staat voor Concept House Instituut van Bouw- en Bedrijfskunde. Het CHIBB is gebouwd als prototype woning voor een extreem duurzaam en innovatief concept, dat niet alleen duurzaam is op het gebied van minimaal energieverbruik, maar ook duurzaamheid qua grondstoffengebruik (cradle to cradle / bio-based / circulair), ecologie, etc. Kassystemen zijn daar bij uitstek uitermate geschikt voor. Metaal, glas, aluminium zijn immers materialen die zich uitstekend lenen voor hergebruik. Daarnaast geschiedt het produceren van aluminium in IJsland volledig op de energie die gewonnen wordt uit geothermale bronnen en waterkracht. Het kassysteem van, op en om CHIBB fungeert primair als energie- / klimaatbuffer. Door een woning en werkruimte in en onder een glazen “stolp” te situeren ontstaat een vitrinewerking, waarbij bouw-delen die achter het glas gelegen zijn eenvoudiger (bijna mediteraan) uitgevoerd kunnen worden. Deze staan immers in mindere, maar ook andere mate, bloot aan de natuurelementen. De HSB- wanden die hier door de Hogeschool werden toegepast zijn tweezijdig afgewerkt met leemstuc. In de kas zorgt deze leemstuc onder andere voor massa, wat een warmte-accumulerende buffer geeft. Los van de energetische en ecologische voordelen geeft deze bouwwijze ook toegevoegd comfort en belevingswaarde in de vorm van een grote en royale binnentuin die ook functioneel gebruikt kan worden voor een zelfvoorzienende teelt van groente- en fruitgewassen.  
  Getekend: SUS Ateliers / Hogeschool Rotterdam  www.SUSAteliers.nl Bewoner: Helly Scholten . www.HellyScholten.com

Waar te vinden?


Vergelijkbare projecten

Kaswoning Lent

Aan de Goethestraat te Lent heeft Hobo voor een particuliere opdrachtgever een kas of oranjerie gerealiseerd, die gedeeltelijk tegen, maar ook over de woning heen gebouwd is. Door de oriëntatie en uitvoeringswijze van de kas, functioneert dit object als een soort klimaatbuffer of bescherming van het woonhuis zelf.

De KASerne

In de Willemspoort te ’s-Hertogenbosch, in één van de voormalige kazernegebouwen, is Hotel – Restaurant De KASerne gehuisvest. Voor deze bijzondere horecagelegenheid had men een eyecatcher met allure in gedachten.

Heikantsehoeve

Aan de Heikantsehoeve in Berlicum mocht Hobo in 2014 een orangerie realiseren voor het in Berlicum gevestigde Bouwbedrijf Van Steenbergen. Deze luxe kas vormt een bijzondere aanvulling op de stijlvol ontworpen woonboerderij door Maas Architecten Lochem en Zeist..

Hoog-broek

Deze ecologisch verantwoorde kas is het resultaat van een duurzame en integrale ontwerp gedachte. Diverse functies komen op doordachte wijze samen in praktijk. Enerzijds dient de orangerie als kweekruimte voor streekproducten en maakt daarbij deel uit van de activiteiten en dagbesteding van cliënten. Anderzijds vormt de kas ook een vitrine en klimaatbuffer voor de daarbinnen gelegen groepsruimte, welke als het ware in de kas “geschoven” ligt.

Gruyterfabriek

In de oude Gruyterfabriek te ’s-Hertogenbosch mocht Hobo in 2008 dit glazen paviljoen realiseren in opdracht van Sijmens Bouw. Een en ander naar een ontwerp van Bröring Architectuur, ten behoeve van de herbestemming van een oude fabrieksruimte naar kantoorfunctie.

BloQ

BloQ is een vrijwel uniek totaalconcept voor een sfeervolle en multifunctionele tuinbeleving met een duurzaam tintje. Dit concept is ontstaan vanuit de ontwerpwens om een zo vierkant mogelijke “kas” ofwel glazen tuinkamer te realiseren voor een stijlvolle tuinbeleving, “Fair & Square”.