Uitgelichte afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding

PV-systeem op pannendak

Bij een 2^1-kapwoning te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de nieuwbouw van de woningen een tweetal PV-systemen over het pannendak mogen monteren. Deze modulen hebben tot gevolg dat een vrij lage EPC behaald kan worden en deze nieuwbouwwoningen energiezuinig de toekomst in kunnen. De betreffende dakhelft is op het westen gelegen, waardoor schaduwval op de systemen kan ontstaan door de schoorstenen en de penant van de ene woning.

In de systeemopzet is gekozen voor 2x 9 stuks mono-kristallijne (Full Black) panelen in zwarte frames van het fabricaat LG à 295 Wp/stuk, in combinatie met een SolarEdge omvormer, en optimizer achter iedere PV-module. Dit om de negatieve invloeden (schaduw) van belemmeringen tot een minimum te beperken.

Het montagesysteem betreft een zogenaamd schuin-dak-systeem, voor pannendaken, van Van Der Valk Solar Systems. Daarbij worden de dragende (volledig zwarte) basis-profielen voldoende hoog boven het dak gemonteerd, op zware RVS dakhaken, welke onder de dakpan in een verstevigde en geïmpregneerde plank bevestigd worden. Om het wippen / schotelen van pannen tegen te gaan is ter plaatse van iedere RVS-haak de dakpan ingeslepen. Hierdoor blijft het pannendak perfect dicht liggen en blijft een intacte waterlijn verzekerd.


De montagesystemen van Van Der Valk Solar Systems zijn ontworpen / gesimuleerd tot luchtstromen en turbulenties die overeenkomen met windkracht 12 Beaufort. In combinatie met TNO ontwikkelde Van Der Valk speciale rekentools, waarmee ieder montagesysteem geoptimaliseerd kan worden qua betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid.

Waar te vinden?


Vergelijkbare projecten

(BI)PV-systeem geïntegreerd

Bij de nieuwbouw van Zorgboerderij Hoog-Broek heeft Hobo een zonne-energiesysteem mogen integreren in het kasdek van de orangerie. Door de panelen op maat te laten maken, voorzien van een transparante folie, ontstaat een perfecte versmelting van hernieuwbare energie, met een bouwkundig onderdeel, namelijk het dak.

PV-systeem op Aludeck- of Kalzip-dak

Bij het eigen kantoorpand te Nederhemert-Noord heeft Hobo na hagelschade op het eigen aluform dak een tweetal PV-systemen mogen monteren. Dit mes sneed zogezegd aan twee zijden. Zowel het aluminium dak werd esthetisch vernieuwd (hageldeuken weggewerkt), als ook het bedrijf werd (aanzienlijk) energiezuiniger.

PV-systeem in open veld

Bij een nieuwbouw villa te Zuilichem heeft Hobo een bijdrage mogen leveren in de realisatie van een PV-systeem in open veld. Niet altijd leent een bouwwerk zich voor de toepassing van zonnepanelen op een dak en vaak levert het ook geen fraaie toevoeging op een ontwerp onder architectuur.

PV-systeem op plat dak

Bij een bedrijfspand te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de nieuwbouw van een naastgelegen woning een tweetal PV-systemen op het platte dak mogen monteren.

PV-systeem op golfplatendak

Bij een woonboerderij te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de dakrenovatie van het bijgebouw een PV-systeem op golfplaten mogen monteren. Dit bijgebouw met golfplatendak is gelegen tussen hoge populieren en eiken en ontvangt op diverse momenten van de dag ook schaduw vanuit verschillende hoeken.