Uitgelichte afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding

(BI)PV-systeem geïntegreerd

Bij de nieuwbouw van Zorgboerderij Hoog-Broek heeft Hobo een zonne-energiesysteem mogen integreren in het kasdek van de orangerie. Door de panelen op maat te laten maken, voorzien van een transparante folie, ontstaat een perfecte versmelting van hernieuwbare energie, met een bouwkundig onderdeel, namelijk het dak.

In deze systeemopzet is gekozen voor 40 stuks mono-kristallijne BIPV-ruiten van Duits fabricaat à 120 Wp/stuk, in combinatie met een Kaco omvormer. Daarbij is de maatverdeling van de zonnecellen dusdanig uitgewerkt, dat deze gelijkmatig over de ruit verdeeld zijn en een gelijke spreiding van schaduw en licht geven aan de onderliggende ruimte. Naast het opwekken van zonne-energie geven deze cellen ook een “schermende” schaduwwerking aan de binnenruimte.

Qua montage betreft dit een opname in een breedkap kasdek, waarbij de panelen vierzijdig opgelegd en opgesloten liggen in de aluminium profielen. Gedurende de nacht kan (ook bij de zonnepanelen) condens ontstaan aan de onderzijde van het kasdek. De ontstane condens wordt middels een ingenieus systeem afgevoerd via speciale daarvoor bedoelde opnamen in de kasdekprofielen en kan via een daartoe bestemde condensgoot met verzamelleidingen worden opgevangen voor eventuele latere bewatering vanuit een regenton. Kortom: Qua duurzaamheid en functionaliteit het perfecte huwelijk tussen verschillende materialen en systemen!

Waar te vinden?


Vergelijkbare projecten

PV-systeem op pannendak

Bij een 2^1-kapwoning te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de nieuwbouw van de woningen een tweetal PV-systemen over het pannendak mogen monteren. Deze modulen hebben tot gevolg dat een vrij lage EPC behaald kan worden en deze nieuwbouwwoningen energiezuinig de toekomst in kunnen.

PV-systeem op Aludeck- of Kalzip-dak

Bij het eigen kantoorpand te Nederhemert-Noord heeft Hobo na hagelschade op het eigen aluform dak een tweetal PV-systemen mogen monteren. Dit mes sneed zogezegd aan twee zijden. Zowel het aluminium dak werd esthetisch vernieuwd (hageldeuken weggewerkt), als ook het bedrijf werd (aanzienlijk) energiezuiniger.

PV-systeem in open veld

Bij een nieuwbouw villa te Zuilichem heeft Hobo een bijdrage mogen leveren in de realisatie van een PV-systeem in open veld. Niet altijd leent een bouwwerk zich voor de toepassing van zonnepanelen op een dak en vaak levert het ook geen fraaie toevoeging op een ontwerp onder architectuur.

PV-systeem op plat dak

Bij een bedrijfspand te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de nieuwbouw van een naastgelegen woning een tweetal PV-systemen op het platte dak mogen monteren.

PV-systeem op golfplatendak

Bij een woonboerderij te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de dakrenovatie van het bijgebouw een PV-systeem op golfplaten mogen monteren. Dit bijgebouw met golfplatendak is gelegen tussen hoge populieren en eiken en ontvangt op diverse momenten van de dag ook schaduw vanuit verschillende hoeken.