Uitgelichte afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding
Galerij afbeelding

PV-systeem in open veld

Bij een nieuwbouw villa te Zuilichem heeft Hobo een bijdrage mogen leveren in de realisatie van een PV-systeem in open veld. Niet altijd leent een bouwwerk zich voor de toepassing van zonnepanelen op een dak en vaak levert het ook geen fraaie toevoeging op een ontwerp onder architectuur. Bij een voldoende groot perceel en beschikbare ruimte is een open veldsysteem de ideale oplossing. Deze systemen worden niet of nauwelijks in een oriëntatie gedwongen en kennen een grote vrijheid qua plaatsing en situering.

In deze systeemopzet is (toenmalig) gekozen voor 40 stuks poly-kristallijne panelen in aluminium frames van het fabricaat Canadian Solar à 255 Wp/stuk, in combinatie met een Kaco omvormer. De achterste rij panelen is iets hoger geplaatst dan de voorste rij, om schaduwval en belemmering tot een minimum te beperken.

Het montagesysteem betreft een zogenaamd ValkField – Single Row systeem, van Van Der Valk Solar Systems. Dit systeem wordt gefundeerd met behulp van, of verzinkt stalen schroef-fundamenten. In deze opzet is gekozen voor schroeffundamenten. Dit heeft als voordeel dat de tuin niet (letterlijk) op de schop hoeft, beweging met zwaar materieel tot een minimum beperkt wordt en een duurzame montage plaats kan vinden. In de toekomst kunnen de schroeffundamenten nl. ook net zo makkelijk weer verwijderd worden. De schroeffundamenten zijn op diverse lengtes leverbaar en zijn volgens een grond verdringende methode geplaatst. Dat maakt dat ze grote krachten kunnen overbrengen, die vanuit de installatie (bij harde wind of storm) kunnen optreden.


De montagesystemen van Van Der Valk Solar Systems zijn ontworpen / gesimuleerd tot luchtstromen en turbulenties die overeenkomen met windkracht 12 Beaufort. In combinatie met TNO ontwikkelde Van Der Valk speciale rekentools, waarmee ieder montagesysteem geoptimaliseerd kan worden qua betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid.

Waar te vinden?


Vergelijkbare projecten

PV-systeem op pannendak

Bij een 2^1-kapwoning te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de nieuwbouw van de woningen een tweetal PV-systemen over het pannendak mogen monteren. Deze modulen hebben tot gevolg dat een vrij lage EPC behaald kan worden en deze nieuwbouwwoningen energiezuinig de toekomst in kunnen.

(BI)PV-systeem geïntegreerd

Bij de nieuwbouw van Zorgboerderij Hoog-Broek heeft Hobo een zonne-energiesysteem mogen integreren in het kasdek van de orangerie. Door de panelen op maat te laten maken, voorzien van een transparante folie, ontstaat een perfecte versmelting van hernieuwbare energie, met een bouwkundig onderdeel, namelijk het dak.

PV-systeem op Aludeck- of Kalzip-dak

Bij het eigen kantoorpand te Nederhemert-Noord heeft Hobo na hagelschade op het eigen aluform dak een tweetal PV-systemen mogen monteren. Dit mes sneed zogezegd aan twee zijden. Zowel het aluminium dak werd esthetisch vernieuwd (hageldeuken weggewerkt), als ook het bedrijf werd (aanzienlijk) energiezuiniger.

PV-systeem op plat dak

Bij een bedrijfspand te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de nieuwbouw van een naastgelegen woning een tweetal PV-systemen op het platte dak mogen monteren.

PV-systeem op golfplatendak

Bij een woonboerderij te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de dakrenovatie van het bijgebouw een PV-systeem op golfplaten mogen monteren. Dit bijgebouw met golfplatendak is gelegen tussen hoge populieren en eiken en ontvangt op diverse momenten van de dag ook schaduw vanuit verschillende hoeken.